Rijk Jansen (21) studeert doordeweeks Maritieme Techniek aan de TU Delft en gaat aan het einde van de week naar huis om nog twee dagen te werken bij Pon Equipment. De praktijkervaring die hij opdoet vormt een mooie aanvulling op zijn academische kennis.
Vanaf jongs af aan heeft Rijk een grote passie voor het water, varen en eigenlijk alles wat te maken heeft met scheepsbouw. Deze liefde ontstond deels doordat zijn vader actief was in de scheepsbouwsector en door regelmatige bootvakanties met zijn vriendengroep, een traditie die nog steeds wordt voortgezet. Het was voor hem dan ook een logische stap om direct na het vwo te gaan studeren aan de TU Delft, de enige universiteit in Nederland waar hij Maritieme Techniek kon studeren.
De Bachelor Maritieme Techniek aan de TU Delft heeft een totale duur van 3 jaar. Hoewel Rijk zeer tevreden is over de TU Delft en de studie perfect bij hem past, bleek het een uitdaging om alle vakken direct te behalen naast zijn andere bezigheden. Hierdoor heeft hij zijn studie met een jaar verlengd. "Ik zie dit niet als een groot probleem, omdat ik binnen mijn studie de flexibiliteit heb om alles zelf te plannen", vertelt Rijk.
Zodra hij besefte dat vertraging onvermijdelijk was, besloot Rijk zijn overige vrije tijd productief in te vullen met een baan. Daarbij kwam hij in contact met bekende Roelof Jan (vestigingsmanager vestiging Harderwijk). Rijk wist dat Roelof Jan waardevolle connecties had in de technische branche en zag dit als een kans om ervaring op te doen.
Zo kreeg Rijk de kans om via Bureau Techniek te solliciteren voor de functie van werktekenaar bij Pon Equipment in Almere. Pon Equipment is de specialist in het verkopen en het onderhouden van Caterpillar grondverzetmaterieel. Zoals graafmachines, wielladers, bulldozers, walsen en schrankladers. "Vanaf het begin trok dit bedrijf mij al aan, waardoor ik ervan overtuigd was dat het een uitstekende werkgever zou zijn." Het gesprek verliep goed en direct na afloop werd aan Rijk gevraagd wanneer hij zou kunnen beginnen.
Ondertussen werkt Rijk al bijna een jaar lang bij Pon Equipment, waar hij maar liefst 40 verschillende 3d-modellen en werktekeningen heeft uitgevoerd. Dankzij diverse projecten heeft Rijk veel ervaring kunnen opdoen en heeft hij al ontzettend veel geleerd.
"Vaak wordt bij een 'bijbaan' niet meteen aan een professionele baan in de technische branche gedacht." Rijk vermijdt de term 'bijbaan' ook, omdat het voor hem een serieuze baan is. Dit komt doordat hij door het team niet wordt gezien als een student met een bijbaan, maar serieus wordt genomen in zijn rol. "Ondanks dat ik één van de jongste ben, heerst er een goede werksfeer binnen het bedrijf. De andere jonge collega's zijn erg gedreven en van de meer ervaren collega's leer ik juist ontzettend veel!"
Zijn baan bij Pon Equipment sluit goed aan bij zijn studie aan de TU Delft, aangezien veel vakken overlappen. Hoewel zijn studie gericht is op scheepsbouw, komt zijn werktuigbouwkundige achtergrond goed van pas in de staalbouw en grondverzetwerk bij Pon Cat, waar de basis van de techniek vergelijkbaar is. "Hier wegen materialen een paar kilo, in de scheepswereld een paar ton," merkt hij op.
Daarnaast is het goed te combineren met zijn studie: aan het begin van de week was Rijk druk bezig met zijn studie aan de TU Delft en tegen het einde van de week werkte hij 1 á 2 dagen bij Pon Equipment. In het weekend bracht hij tijd door bij zijn ouders in Elburg, waar hij nog steeds voetbalt en graag tijd doorbrengt met zijn vrienden.
Zijn baan bij Pon Equipment heeft Rijk echt in de praktijk geworpen. "Anderen focussen zich misschien meer op de studie, maar ik wil ook graag werkervaring opdoen en geld verdienen. Bovendien heb ik enorm veel geleerd in de praktijk, wat zeker van pas zal komen in de toekomst, ook voor mijn CV. Dit geeft mij wel een voorsprong op medestudenten die geen baan naast hun studie hebben." Hij zou andere studenten dus zeker aanraden om een professionele baan naast hun studie te overwegen.
Zijn ervaring bij Pon Equipment heeft zijn kijk op de techniek absoluut veranderd. "Door praktijkervaring op te doen, heb ik kennis mogen opdoen van andere aspecten binnen de technische branche," vertelt hij. Zijn enthousiasme is zelfs zo groot geworden dat hij nu overweegt om zich breder te oriënteren en zijn Master in Algemene Engineering te volgen in plaats van zich enkel op Scheepsbouw te richten.
De werkwijze, de collega's en vrijheid bij Pon Equipment maken dat hij anderen zou aanraden om er te werken. Bovendien is hij tevreden over de bemiddeling van Bureau Techniek: "Zonder jullie hulp had ik hier niet gewerkt, zelf had ik deze baan niet gevonden."
Voor de toekomst heeft Rijk de wens om een mooie baan te vinden die goed bij hem past. Uiteindelijk zal dit afhangen van de richting die Rijk wil inslaan met zijn Master aan het einde van zijn studie.
Heeft het verhaal van Rijk jou geïnspireerd om ook naast je studie een baan te zoeken in de technische branche? Neem dan contact op met onze collega's om de mogelijkheden te bespreken!