Brancheontwikkelingen

Enorme carrièrekansen voor vrouwen in de techniek

2307 Manuela Loohuis Assies HR 02
Leestijd: 3 min

Er is geen sector in Nederland waar de arbeidsmarkt zo krap is als in de technische sector. Helaas wordt de techniek nog steeds vaak gezien als een echte mannenwereld, en dat terwijl de technische sector de vrouwen zo hard nodig heeft. Slechts 16% van de werkenden in de technieksector is vrouw. Langzaam maar zeker kiezen steeds meer vrouwen voor een baan in de techniek, maar wat zijn de oorzaken van de ongelijke verdeling en wat zijn de voordelen van vrouwen in de techniek?

Ontwikkelingen van vrouwen in de techniek

In 2020 werkten er zo’n 15.406 vrouwen in de technische sector, dit jaar zijn dat er 17.169. Het tekort aan vrouwen in de technische sector heeft lange tijd te maken gehad met stereotypering, ongelijke kansen en gebrek aan rolmodellen. Gelukkig laten recente ontwikkeling een positieve verschuiving zien, waarbij vrouwen steeds meer doorbreken in de technische sector. Vrouwen die werken in de techniek waarderen hun werk gemiddeld met een 8,3, waar dit bij mannen gemiddeld 8,1 is.

Voordelen van vrouwen in de techniek

Het vergroten van de aanwezigheid van vrouwen in de technieksector biedt verschillende voordelen voor zowel bedrijven als de maatschappij, namelijk:

1. Verschillende invalshoeken: vrouwen brengen unieke ideeën en manieren van denken toe aan de technische sector.

2. Innovatie: divers samengestelde teams hebben vaak een groter vermogen om met vernieuwende en baanbrekende ideeën te komen.

3. Talentpool uitbreiden: door vrouwen in de techniek aan te moedigen en te ondersteunen, vergroot de industrie haar potentiële talentpool.

4. Evenwichtige werkomgeving: een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen in de techniek draagt bij aan een positievere werkomgeving, waarin gelijkwaardigheid en respect centraal staan.

5. Rolmodellen: vrouwelijke technische professionals fungeren als rolmodellen voor jonge meisjes en vrouwen die overwegen om een carrière in de techniek na te streven.

6. Creativiteit en probleemoplossing: diverse teams kunnen complexe problemen op nieuwe en verschillende manieren benaderen.

7. Economische groei: het benutten van het volledige potentieel van de arbeidsmarkt, inclusief vrouwen, kan bijdragen aan economische groei en welvaart.

8. Inclusieve werkomgeving: het opnemen van vrouwen in technische teams draagt bij aan een inclusieve cultuur waarin iedereen gelijke kansen en respect geniet. (Bron: vrouwen in de techniek)

Manuela

Ook wij dragen bij

Bij Bureau Techniek vinden we het belangrijk om vrouwen te interesseren in de techniek. Zo bemiddelen wij vrouwen in de technische sector en delen wij hun verhalen om anderen te inspireren. Zo vertelde Manuela, één van onze professionals, dat ze trots is op haar rol als vrouw in de technische sector. Ze merkt dat ze altijd positieve reacties ontvangt van zowel klanten als collega’s. Lees hier meer over haar verhaal. Daarnaast bieden wij ook opleidingen aan binnen de techniek en gaan we waar nodig is in gesprek met de opdrachtgevers.

Wil jij als vrouw de techniek in, maar weet je niet zo goed wat je wil doen? Probeer onze techniekscan eens en kom erachter wat bij jou past. Wil je als werkgever weten over hoe je meer vrouwen kunt interesseren binnen de technische sector? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Artikel delen: