Brancheontwikkelingen

Nieuw cao-akkoord Metaal en Techniek: dit wil jij weten

DSC 201
Leestijd: 3 minuten

Op 9 augustus 2024 is er een akkoord gekomen voor een nieuw cao Metaal en Techniek. Werkgevers en werknemers zijn het met elkaar eens geworden voor een looptijd van 22 maanden. Het nieuwe akkoord loopt van 1 april 2024 tot en met 31 januari 2026. Máár wat zijn de belangrijkste uitkomsten die je moet weten met betrekking tot de nieuwe cao? In deze blog vertellen we je daar in nog geen 3 minuten meer over.

Cao-onderhandelingen

De arbeidsvoorwaarden voor werknemers worden geregeld in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Deze overeenkomst komt tot stand door onderhandelingen tussen werkgevers of werkgeversorganisaties en vakbonden. Vakbonden vertegenwoordigen de belangen van hun leden, oftewel de werknemers. Voordat de onderhandelingen beginnen, peilen de vakbonden bij hun leden hoe zij over de huidige cao denken en welke veranderingen zij eventueel willen zien. Voor een nieuw cao Metaal en Techniek zijn er na vele gesprekken en vier maanden actievoeren afspraken gemaakt. Alleen de vakbondsleden moeten nog instemmen, daarna zal de nieuwe cao Metaal en Techniek in werking gaan.

Loonsverhoging in stappen

In het nieuwe cao-akkoord van Metaal en Techniek zijn een aantal nieuwe overeenkomsten vastgelegd met betrekking tot het loon. Het loon zal in de looptijd van 22 maanden 13% stijgen. Vanaf 1 juli 2024 gaat er een loonsverhoging van 7% in. Dit geldt voor werkgevers dat ze werknemers met terugwerkende kracht uit moeten betalen voor de maand juli. Per 1 maart 2025 geldt er een structurele loonsverhoging van 100,- per maand, dit is 3% van het gemiddelde salaris. Tot slot krijgen werknemers per 1 oktober 2025 nog een loonsverhoging van 3%. Deze verhogingen gelden ook voor de minimumvakantietoeslag.

Tijmen lassen

Overige belangrijke zaken

De huidige Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) blijft gelden tot de vastgestelde einddatum, met de mogelijkheid om deze te verlengen als de overheid de fiscale vrijstelling blijft voorzetten. Met betrekking tot duurzame inzetbaarheid zullen tijdens de nieuwe cao-periode commissieafspraken gemaakt worden om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om werknemers gezond en vitaal te houden tot aan hun pensioen. Bovendien worden alle bestaande regelingen verlengd.

Bedrijven cao Metaal en Techniek

De cao Metaal en Techniek is van toepassing op ongeveer 340.000 werknemers en 30.000 werkgevers. Deze cao geldt voor werknemers in onder andere technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. Als jouw bedrijf onder deze cao valt, is het belangrijk om als werkgever rekening te houden met de nieuwe afspraken.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wil je weten meer weten over de cao Metaal en Techniek? Neem contact met ons op! Wij helpen jou graag verder. Klik hier voor het volledige cao-akkoord Metaal en Techniek.

Bron: FNV – Cao Metaal en Techniek

Artikel delen: