Nieuws

Strengere controles op schijnzelfstandigheid in 2025

2405 BT Vestiging Kampen9
Leestijd: 3 min

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst extra middelen inzetten om arbeidsrelaties kritisch te toetsen. Dit betekent dat werkgevers moeten nagaan of zelfstandigen binnen de organisatie daadwerkelijk zelfstandig zijn. In deze blog geven wij een aantal belangrijke inzichten mee omtrent schijnzelfstandigheid.

Schijnzelfstandigheid herkennen
In de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) wordt uitgelegd wanneer er sprake is van ondernemerschap of loondienst en uitzendwerk. Als een zzp’er niet voldoet aan de voorwaarden voor ondernemerschap, dan wordt dit schijnzelfstandigheid genoemd. In het Deliveroo arrest staan een aantal factoren die wijzen op schijnzelfstandigheid, namelijk:

  • Aard en duur van de werkzaamheden: Bij een arbeidsovereenkomst is vaak sprake van een inspanningsverplichting en afhankelijkheid bij de uitvoering. Hoe langer de samenwerking duurt, hoe meer dit wijst op een arbeidsovereenkomst.
  • Zelfstandigheid in werk en werktijden: Een zzp’er bepaalt zelf zijn werkwijze, werktijden en werkplek. Beperkte vrijheid hierin kan wijzen op een arbeidsovereenkomst.
  • Inbedding in de organisatie: Hoe meer de zelfstandige geïntegreerd is in de organisatie, bijvoorbeeld door deelname aan bedrijfsuitjes of gebruik van bedrijfsvoorzieningen, hoe meer het lijkt op een arbeidsovereenkomst.
  • Persoonlijke uitvoering van werk: Als de zelfstandige verplicht is het werk persoonlijk uit te voeren, duidt dit vaak op een arbeidsovereenkomst.
  • Totstandkoming van de overeenkomst: Bij zzp’ers is er doorgaans meer ruimte voor onderhandelingen over de overeenkomst. Minder onderhandelingsvrijheid kan wijzen op een arbeidsovereenkomst.
  • Beloning en betaling: Een zzp’er stelt zijn eigen tarieven vast, verstuurt facturen en draagt zelf zorg voor tijdige betaling. Een beloning die gelijk is aan die van werknemers kan echter duiden op een arbeidsovereenkomst.
  • Commercieel risico: Als de zelfstandige zelf risico’s draagt, zoals geen inkomsten bij ziekte, wijst dit op zelfstandigheid.
  • Ondernemerschap: Een zzp’er werkt onder eigen naam, met eigen middelen, en treedt als ondernemer op in het economisch verkeer.

De regels over de inhuur van zzp’ers zijn voor veel werknemers onduidelijk. Het kabinet heeft daarom een webmodule laten maken die kan helpen. Klik hier voor de vragenlijst.

Belangrijk om te weten is dat de webmodule een online vragenlijst is die een indicatie geeft of het om een opdracht buiten dienstbetrekking uitgevoerd kan worden, of niet.

De gevolgen
Vanaf 1 januari 2025 loop je als werkgever direct risico op boetes en naheffingen als arbeidsrelaties niet juist zijn gekwalificeerd. Het is essentieel om actie te ondernemen en om samenwerkingen met zzp’ers te beoordelen. Als er volgens de Belastingdienst sprake is van schijnzelfstandigheid, dan riskeer je niet alleen financiële sancties van de Belastingdienst, maar ook reputatieschade. Daarnaast kan je het risico lopen dat zzp’ers alsnog een dienstverband claimen, wat wél met terugwerkende kracht gevolgen kan hebben, zoals het opeisen van loon, vakantiegeld, pensioenbijdragen en andere arbeidsrechtelijke vergoedingen. (Bron: TEN advocaten)

Niet alleen vanuit juridisch oogpunt, maar ook om een verantwoorde en toekomstbestendige personeelsstrategie te ontwikkelen, is het belangrijk om als werkgever stil te staan bij arbeidsrelaties. Op zoek naar advies over jouw toekomstige personeelsstrategie? Neem contact met ons op, wij helpen jou graag verder!

Artikel delen: