Brancheontwikkelingen

Technische sector scoort bovengemiddeld hoog op werkgeluk

DSC 308
Leestijd: 3 min

Wist je dat de technische sector uitblinkt in werkgeluk? Terwijl het gemiddelde werkgeluk in Nederland daalde van een 6,9 in 2018 naar een 5,3 in 2024, blijft werkgeluk in de techniek opvallend hoog. Werknemers geven hun werkgeluk gemiddeld een 8,1 en vrouwen in de techniek waarderen het zelfs nog meer met een 8,3. Een opvallende constatering tijdens de Week van het Werkgeluk (22 t/m 26 september).

Positieve aspecten van werken in de techniek

Dat werken in de techniek hoog scoort, verbaast je misschien niet. De belangrijkste aspecten van werken in de techniek zijn werkplezier, werk-privébalans en werkgeluk. Uit onderzoek van Werken in de Techniek, waar 997 respondenten op hebben gereageerd, blijkt dat 98% werkgeluk (heel) belangrijk vinden. Vooral de jonge generatie (18-34) hecht veel waarde aan werkgeluk. Ze vinden het belangrijk dat ze blijven leren en ontwikkelen en voldoende uitdaging hebben in het werk dat ze uitvoeren (Volop Werkgeluk in de Techniek, 2023).

Vrouwen in de techniek zijn gelukkig

Vrouwen in de techniek ervaren een hoge mate van werkplezier, werkgeluk en zingeving, waarbij vooral werkplezier en werkgeluk heel belangrijk zijn. 96% van de vrouwen ervaart een hoog werkgeluk ten opzichte van de 87% die gemiddeld wordt gescoord. Ook wij helpen met plezier vrouwen aan een (nieuwe) baan in de techniek.

Zo is voor Manuela, werkzaam bij Loohuis Assies via Bureau Techniek, een vriendelijke en informele werksfeer en ontwikkeling belangrijk. "Bij Loohuis Assies maakt het niet uit welke leeftijd, afkomst of achtergrond mijn collega's hebben binnen de technische sector; je krijgt hier het vertrouwen en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen", legt ze uit. Deze ervaring motiveerde haar zelfs om een nieuwe opleiding in elektrotechniek te gaan volgen! Lees hier Manuela haar verhaal eens terug over haar overstap naar de techniek en hoe zij het ervaart.

Manuela

Draag bij aan je eigen werkgeluk

Uit onderzoek blijkt dat er 5 pijlers zijn voor werkgeluk. Dit zijn: autonomie, persoonlijke groei, relaties, vitaliteit en zingeving. Uiteindelijk is het aan jezelf om te achterhalen wat jij belangrijk vindt of waar je prioriteiten liggen. Hieronder geven we je per pijler een tip hoe je eraan kan werken.

1. Autonomie: Creëer duidelijke grenzen voor jezelf. Ook ‘nee’ is een antwoord als iets niet past binnen jouw prioriteiten. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om taken uit te voeren waar je zelf regie over hebt. Op deze manier krijg je meer het gevoel van controle.

2. Persoonlijke groei: Stel concrete leerdoelen op voor jezelf. Daag jezelf uit en volg trainingen en cursussen die aansluiten bij jouw ambities. Wist je dat als je via ons een nieuwe baan vindt, wij je ook verder kunnen opleiden? Onze opleidingsadviseurs, Daan van Dam en Roelof Jan Visscher kunnen jou hier meer over vertellen.

3. Relaties: Het is belangrijk om te investeren in de relaties met collega’s. Leer bijvoorbeeld door actief te luisteren en waardering te uiten naar je collega’s.

4. Vitaliteit: Maak tijd vrij voor dagelijkse lichaamsbeweging. Dit kan al heel makkelijk door in de pauze een rondje te lopen met collega’s. Daarnaast kan ook een gezond voedingspatroon zorgen voor goede vitaliteit.

5. Zingeving: Achterhaal wat jij belangrijk vindt en zoek naar manieren om dat te implementeren in je werk. Dit kan door werkzaamheden te kiezen die ook aansluiten bij je persoonlijke waarden. Welke impact maak jij met je werk?

Dat werkgeluk gemiddeld hoog scoort binnen de technische sector hoeft niet te betekenen dat dit ook voor jou zo is. Wij werken voor veel mooie werkgevers die nog op zoek zijn naar technisch personeel. Bekijk hier onze openstaande vacatures en vind een uitdaging passend bij jouw werkgeluk.

Bron: Techniek Nederland (2024).


Artikel delen: