Brancheontwikkelingen

Tekort aan mbo'ers zet technische sector onder druk

Cf57507e fefd 4c92 84b4 f72e81b4f93d
Leestijd: 3 min

Ook in 2024 is het aantal studenten op het mbo verder gedaald. Met een groot tekort aan nieuwe studenten en de tienduizenden vacatures die al openstaan, maakt Techniek Nederland zich grote zorgen. Volgens de MBO Raad is er nog altijd een ‘hoger-is-beter-mentaliteit’. Het probleem speelt al jaren en wordt steeds urgenter. Met het huidige tekort, de achterblijvende instroom van nieuwe studenten en de vergrijzing, kan dit op termijn leiden tot serieuze uitdagingen.

Vacatures stijgen
Het aantal vacatures in de techniek blijft met de jaren stijgen. Het zou geen probleem zijn als er voldoende scholieren zouden kiezen voor een carrière in de techniek. Het huidige imagoprobleem van mbo-onderwijs en de factoren zoals onder andere vergrijzing maken dit een uitdaging. De wachtlijsten voor installateurs voor het plaatsen van zonnepanelen, het tekort aan elektromonteurs om het elektriciteitsnet uit te bereiden, zijn directe gevolgen van het personeelstekort.

Samenwerken is cruciaal
Om dit probleem aan te pakken, pleiten verschillende organisaties voor structurele investeringen in het mbo. Zo komt voorzitter, Doekle Terpstra, van Techniek Nederland ook in actie. Hij vindt dat zorg- en techniekopleidingen meer geld moeten krijgen en dat studenten (deels) moeten worden vrijgesteld van collegegeld. Een samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven is cruciaal om opleidingen aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Zonder snelle en gerichte actie kan het tekort aan mbo’ers een structureel probleem worden dat de basis van onze economie en maatschappij onder druk zet. (Bron: NOS)

Waardering voor vakmanschap
Volgens de MBO Raad moeten kinderen op jonge leeftijd al enthousiast gemaakt worden voor beroepen in bijvoorbeeld de bouw of techniek: “Laat ze op lagere school in aaraking komen met mbo-beroepen en in het voorgezet onderwijs zou het bedrijfsleven vaker moeten laten zien wat de mogelijkheden zijn.” Daarnaast wil adviseur techniekonderwijs, Ben Snoeijs, dat de waardering voor vakmanscap terugkeert. “Basisscholen focussen op taal en rekenen. Ik kom op veel scholen waar geen technieklokalen meer zijn.” (Bron: NOS)

Bijdrage Bureau Techniek
Bij Bureau Techniek staan we in nauw contact met onze opdrachtgevers, waardoor wij zien welke uitdagingen er spelen. Met de afnemende instroom, de vergrijzing en tienduizenden openstaande vacatures, helpen wij opdrachtgevers in de zoektocht naar de juiste professionals. Naast het ontzorgen, bieden wij kandidaten ook de mogelijkheid om zich gratis te laten omscholen. Met de grote behoefte aan technische professionals, bieden wij een omscholingstraject aan, waarbij werk en opleiding gecombineerd kan worden. Zo krijgt iedereen een kans om aan een compleet nieuwe uitdaging te beginnen, zonder dat het een financieel risico met zich meebrengt.

Hulp nodig bij het vinden van technische professionals voor jouw organisatie? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Artikel delen: